Saveti za izradu sajta

SEO optimizacija

Šta je SEO?

U osnovi, SEO (Search Engine Optimization) znači pobrinuti se da sadržaj može biti pronađen – tako da će se vaš novi blog post ili sajt na temu „kako hraniti piliće“ nadajmo se pojaviti negde u top 10 rezultata kada korisnik pretražuje Gugl za tu specifičnu frazu. Naravno, niko ne može da garantuje da ćete se ikada kotirati dobro, i na kraju kvalitet vašeg sadržaja je ono što će vas držati gore kao pouzdan izvor informacija, ali SEO je odskočna daska od koje počinjete i dajete sebi najbolju moguću šansu.

 

Zašto bi trebalo da vas je briga

Za mnogo ljude optimizacija pretraživača je neka vrsta crne magije koja se jednostavno ne primenjuje na blogove – neki čak misle da je neka vrsta „nelegalnog hakovanja“ učiniti svoj sajt primamljivijim za Googlebot-a. Iako ta strana svakako postoji većina SEO tehnika su jednostavan zdrav razum koji bi trebalo primenjivati na svaki sajt na internetu. Postoje takođe neke prakse kojih treba da se pazite, jer stvarno mogu povrediti vaš odnos sa Guglom.

Predstavićemo vam iz iskustva da je SEO nešto što trebate uzeti u obzir od početka – veoma je teško promeniti stvari kada ste izgradili backlog indeksiranih blog postova, i već imate posetioce i linkove koji dolaze sa drugih blogova – i zaglavićete u zemlji blog mediokriteta sve dok jednog dana ne odustanete od postovanja.

Upozorenje:Niko stvarno ne može da zna kako Guglov algoritam za rankiranje funkcioniše i zbog tog razloga pokušaji da prevarite sistem su u najboljem slučaju nepromišljeni. Ono što možete da uradite je da pratite set najboljih praksi objavljenih od strane samog Gugla, slušati savete onih sa iskustvom, i donositi samostalne odluke. Na kraju, dobar deo SEO-a je samo zdrav razum, i sve dok pišete kvalitetan sadržaj za koji je sadržaj lako identifikovati – od strane ljudi- trebalo bi da budete sasvim u redu.

 

Prvi koraci:

Izaberite set ključnih reči i ako je moguće fokusirajte svoj blog na jednu temu. Ukoliko pišete puno kvalitetnih članaka na jednu temu i ta tema je u nazivu vašeg bloga i domena, tada *ćete* se rankirati dobro za tu ključnu reč. Toliko je jednostavno. Sajt, ipadboardgames.org je trenutno prvi na Guglu za reč “iPad board game(s)” tačno zbog toga što je fokusiran na tu jednu temu, i ima kvalitet, i recenzije od poverenja koje su povezane svuda po vebu.

Ali šta ako se na vašem sajtu ne radi o jednoj temi – kao na primer o opštoj „O meni“ ili o ličnom blogu? Ovo je najteže što se može uzeti u obzir za SEO te možete očekivati da se ne rankirate naročito dobro za bilo šta, osim za vaše lično ime. Pokušajte da pišete o nekim jedinstvenim temama koje odlično poznajete i saznaćete da dobijate mnogo prometa od onih koji će postati redovni posetioci. Na primer, blog koji je bio mešavina prosečnih tutorijala o tehnici, ali je jedan članak bio o tome kako instalirati Windows koristeći Bootcamp na Macbook-u kada je superdrive pokvaren – u to vreme to je bila jedna od retkih stranica o detaljima tog procesa, i čak je imala link na piratebay.org što je bukvalno lansiralo blog na oko 500 poseta dnevno.

Treći tip bloga koji bi vas mogao interesovati da napravite je o vama, ali takođe nudeći vašu profesionalnu uslugu. U ovom slučaju i dalje morate da targetirate neke specifične reči „sečenje drva Pančevo“, ali je važno da takođe redovno objavljujete i delite važe stručno znanje o temi, time se uspostavljajući kao ekspert. Jednostavno dizanje sajta koji služi kao „vizit karta“ više nije dovoljno – morate redovno proizvoditi svež sadržaj.

 

Opšti SEO saveti za bilo koji sajt:

Nabavite personalizovano, jedinstveno, relevantno ime domena – vašdomen.com:

U zavisnosti od vrste sajta/bloga koji planirate da napravite, ime domena je dobar način da imate dobru početnu prednost sa Gugl rangiranjem. U osnovi, “domeni koji se savršeno poklapaju” su glavni signal Guglu da je vaš sajt relevantan za određenu temu. Ukoliko sve ostane kako treba – tačno poklapanje domena će uvek pobediti u odnosu na nešto generično. Poddomeni se inače ne računaju.

 

Podesite tačne meta-tagove za naslov i opis

Naslov stranice je ono što se pojavljuje u pretraživaču korisnika na vrhu ekrana – kao i naslov prikazan u rezultatima pretraživanja Gugla. Wordpress je sam po sebi dobar sa naslovima, ali bi trebali da izbegnete one koju su suviše dugački ili biste mogli da mu malo poboljšate sadržaj. Meta-opis ne može biti pročitan od strane ljudi na samom vašem blogu, nego se koristi od strane Gugla na stranici sa rezultatima pretrage ukoliko imate neku. Ukoliko opis nije podešen, Gugl će pokušati da izvuče neki deo vaše stranice koji smatra relevantnim za upit pretrage (zapravo, on to može uraditi u svakom slučaju i samo ignorisati vaš odlično sastavljen opis ukoliko misli da nije relevantan korisniku), tako da, pobrinite se da ga podesite.

 

Koristite slike kao svoju prednost

Jedna oblast koja se lako previdi, a vezana je za dolazeći saobraćaj pretraživanja je Google Image Search. Na jednom sajtu koji sam uređivao, saobraćaj je porastao stostruko preko noći zbog jedne jedine slike povezane sa skorašnjim vestima – imajući to u vidu, možete iskoristiti slike kao neiskorišćeni izvor saobraćaja na sajtu. Konkretno, ALT i TITLE tagovi slike moraju biti podešeni kako bi bili relevantni vašim ključnim rečima. Ukoliko je vaša strana o “hranjenju pilića” i imate sliku mešavine hrane koju ste napravili, sa imenom fajla “DSC1001.jpg”, i nemate podešene ALT i TITLE tagove, propuštate veliku priliku za dobar saobraćaj.

 

Izbegavajte udvostručavanje (dupliranje) ili sadržaj “lošeg kvaliteta”:

Ne treba ni napominjati da je kopiranje tuđeg sadržaja loše, ali mnogi sajtovi bi ranije to uradili automatski jednostavno “grebući” RSS fid. Nemojte grešiti, ovu praksu sada Gugl lako prepoznaje i rezultat je brzo deindeksovanje sajta koji pravi prekršaj. Stoga je vrlo važno da ne kopirate i prebacujete sadržaj od drugog izvora – trudite se da vaši postovi na blogu budu originalni! To ne znači da ne smete da postavite YouTube video ili citat sa drugog sajta, ali se pobrinite da uradite i nešto drugo povrh toga.

Takođe se morate uveriti i da svaka strana vašeg sajta ima značajnu količinu dobrog sadržaja – Gugl će vas kazniti za sadržaj “lošeg kvaliteta” ako objavite post sa samo dve ili tri rečenice u njemu. Znači li ovo da ne smete postovati kratke misli ili linkove koje pronađete? Ne, ali znači da ne smeju biti blog postovi. Dobro pravilo je da blog post treba da ima najmanje 300 reči.

 

LakoDoSajta.net vam nudi uslugu 3 u 1
HOSTING + DOMEN + IZRADA
i sve to već od 39 evra/god.

 

5 razloga za izradu web sajta

M Social

M Social

Atraktivna tema za vaš blog... ...

Simplicity

Simplicity

Sajt jednostavnog dizajna, vrlo pregledna i moderna tema za vaš web sajt. ...

Meet Gavern

Meet Gavern

Tema za sve namene, vrlo popularna. Zasnovana na Bootstrap tehnologiji. ...

Magazin Tema

Magazin Tema

Magazin je šablon koji možete koristiti za vaš blog ili sajt sa najnovijim vestima. Moderan dizajn ovog sajta će se svideti vašim korisnicima. ...

Music Blog

Music Blog

Tema za prezentaciju muzičkih bendova ili pevača. ...

Game News

Game News

Moderna tema za gamere, vrlo popularna. Najbolja tema za prezentaciju novosti iz sveta komjutera i video igara. Zasnovana na Bootstrap tehnologiji. ...

AppsPro Tech

AppsPro Tech

Tema za prezentaciju aplikacija za Android ili iPhone. Možete predstaviti i neku drugu aplikaciju ili servis. ...

League News

League News

Želite svoju verziju sportskih vesti? Onda je ovo tema za vas, Leagu news je dizajniran upravo za vesti iz sporta.. ...

Fest

Fest

Sajt za prezentovanje nekog događaja, za prezentaciju koncerta ili nekog festivala. ...

Music State

Music State

Izrada sajta za muzički bend ...

News tema

News tema

News Tema je modernog dizajna i namenjena je sajtovima informatinvnog karaktera, koji redovno ažuriraju i dodaju nove artikle. ...

Fashion

Fashion

Tema za prezentaciju butika ili modnih kuća i agencija. ...

Creativity

Creativity

Sajt za prezentaciju fotografa ili agencija za dizajn. ...

Hosting tema

Hosting tema

Tema za promociju hosting komapnije ili bilo kog drugog biznisa ...

Creative

Creative

Moderna tema za sve namene, vrlo popularna. Zasnovana na Bootstrap tehnologiji. ...

Shop & Buy

Shop & Buy

Klasična e-prodavnica. Sa opcijama online plaćanja, slanjem proizvoda... ...

eSport

eSport

Šablon koji je namenjen prodavnici sportske opreme. Može se koristiti i kao katalog, bez finkcije e-prodaje. ...

Startup Business

Startup Business

Sajt za prezentovanje vašeg preduzeća, firme, prodavnice, online biznisa i slično. ...

Bike Store

Bike Store

Tema za prezentaciju prodavnice biciklova. Može se koristiti i za druge proizvode ili usluge. ...

StoreBox

StoreBox

Sajt namenjen za e-prodavnicu. Možete ga koristiti za prodaju proizvoda ili usluga. ...

S5 BOX

Ulaz u nalog